Sünen-i Tirmizi Tercemesi (3 cilt)
Ebat: 17×25 Kağıt: Şamua Cilt: Lüx
İslam dünyasının ve batı aleminin güvenilirliğinde ittifak ettiği dokuz hadis kitabından biri olan ve Tirmizî (Ebû İsa), Orta Asya şehirlerinden Tirmiz şehrinde 209/824 yılında doğmuş olup 279/892 yılında 70 yaşında vefat etmiştir. Künyesi Ebû İsa’dır. Kitabında kendi görüşünü sunarken Kale Ebû İsa (Tirmizî der ki): diyerek başlar. Hadis ilmini elde edebilmek için Horasan, Hicaz, Irak gibi pek çok beldeler dolaşmıştır. Hadis öğrenimini Buhara’da yapmış olup, Buharî ve Müslim hocalarındandır. Tirmizî’nin yaşadığı çağ hadis ilimlerinin büyük kalkınma çağı idi. Kütüb-ü Sitte imamları denilen hadisçiler de aynı asırda yaşamışlardır;
“el-Camiu’s-Sahih” isimli eseri “Süneni Tirmizî” diye meşhur olmuştur. İçerisinde 3956 hadis vardır. Tam tercümedir.
Aynı dönemde yaşayan bu hadis alimlerimizden Buharî, Tirmizî’ye: “Benim senden faydalanmam senin benden faydalanmandan daha faz-ladır” demektedir. Pek çok hadis alimi hadiste güvenirliği ve imam oluşu konusunda ittifak ederler. Kendi dönemindeki pek çok ilim adamı: “İlim toplayan te’lif eden ve müzakere eden biri” olarak nitelendirirler. Pek çok hadis sened ve raviler hakkında Buharî’ye: “Muhammed b. İsmail’e sordum” diyerek o konuda aldığı bilgileri hadisin açıklama bölümünde aktarır. Bazı ilim adamlarınca, Hanbeli bazılarınca Şafii mezhebine nisbet edilen Müellifimiz, Ebû İsa’nın, hadis ashabından olduğu ve sünnete uyup doğrudan sünnete amel ettiği herhangi bir mezhebi taklid etmeyen müstakil bir Müctehid olduğu görüşü ağırlıktadır. Kitabın içersinde sıkça geçen “Ashabına” (arkadaşlarımız) sözünden Ehli hadis denilen Malik b. Enes, Şafii, Ahmed b. Hanbel ve İshak b. Rahuye’yi kasdettiği tahliller so-nucunda anlaşılmıştır.
Tirmizî bu kitabı hakkında şu açıklamayı yapar: “Bu kitabı te’lif edince Hicaz, Irak ve horasan alimlerine takdim ettim hepsi de onu beğendi kimin evinde bu kitab bulunursa sanki o evde konuşan bir peygamber vardır” dediler.
Yine bu hadis kitabımızda da 1. ciltte Ayet ve hadislerde geçen ölçü birimlerinin çağdaş ölçüler cinsinden değerlendirilmesi ile ilgili bölümlerde vardır.
Abdullah Parlıyan’ın hazırlamış olduğu bu Sünen-i Tirmizi hadis kitabı 3 cilt olarak hadislerin altında tahricleriyle beraber hazırlanmış lüx cilt ve şamua (sarı) kağıda basılmış kaynak eserlerden biridir.