Sünen-i Darimi Tercemesi
Ebat: 17×25 Kağıt: Şamua Cilt: Lüx
İslam dünyasının ve batı aleminin güvenilirliğinde ittifak ettiği dokuz hadis kitabından biri olan bu eser Ebu Muhammed diye künyelenen Dârimî 798/182 yılında Semerkand’da doğdu, iyi bir çevrede yetişti. Hadis öğrenimi için tüm hadisçiler gibi İslâm aleminin belli başlı merkezlerinden olan Hicaz, Mısır, Irak, Şam ve Horasan’a ilim için yolculuklar yaptı. Tahsili esnasında 250 kadar alimden ders aldı. Bunların pek çoğu hadis alimidir. Bağdat’a gittiğinde orada hadis dersleri verdi. Meşhur hadisçilerimiz de onun öğrencisi oldular. Hatta Müslim, sahihinde Ebu Davûd ve Tirmîzî sünenlerinde ondan hadis rivâyet etmişlerdir. Kendisine sunulan dünyalıklara iltifat etmeyip, Semerkand kadılığını bile kabul etmeyip sultanın ısrarı üzerine tek bir davâya baktılar. Sonra istifa etti. 75 yaşında iken “Merv” de vefât etti.
Hadiste olduğu gibi hadis ilminin bir bölümü olan “cerh ve ta’dil” ilminde de lider idi. Hocası Ahmet b. Hanbel bile O’nun görüşüne dayanarak: “Yahya el Hımmanî” nin rivâyetini terk etmişti. Tirmîzî’de cerh ve ta’dil ile alakalı bilgileri O’ndan aldığını kaydeder.
Darîmî hem bildiklerini çevreye aktarmış, hem de eserini meydana getirmiş, böylece hadis ilmini yaygınlaştırmış oldu.
Darîmi’nin Hanbeli mezhebine mensub olduğu söylenirse de Sünen’indeki bazı hadislerden sonra belirttiği görüşlerinden anlaşıldığına göre belli bir mezhebe bağlı olmayan bir müctehid olduğu ortadadır.